Sommarlov del 1: Gotland runt på tre veckor


De senaste veckorna har jag hängt på Gotland – en vackrare och kallare del av Sverige. Fast de varma (nåja, i jämförelse med vädret i alla fall) öjborna verkar häva att det knappt är en del av Sverige, med tanke på att Sverige är namnet för fastlandet.

I alla fall, nedan en liten resebeskrivning.

Jag anlände till öjn några dagar efter skolavslutningen, i ett vrakliknande tillstånd och med husvagnen överfull av oorganiserade prylar. Med nattbåten dessutom. Så det tog något dygn att landa, kan en säga. Landade gjorde jag på generösa Gunilla och Agne Kristianssons tomt i Klintehamn.

Väl landad så var det dags för midsommarfirande i dagarna fyra eller så. Det började redan på torsdagskvällen med långbord i garaget då många stoppade förbi inför helgens tävlingar. Sedan fortsatte det såklart på själva midsommarafton men lite lugnare på grund av nämnda stundande tävlingar.

På Klinteortens HUs trevliga tävling “Midsommardansen” deltog faktiskt både Fjant och Rasken som är väldans fräsch just nu och bättre blir det! I agilityn är vi dock lite ringrostiga, såklart, och han hör inte så bra men det var fan nära i varenda klass! I helgens allra sista klass, där det i slutändan bara var två nollor, var vi felfria tills det var ett hinder kvar, och det hindret sprang Rasken förbi för han såg en pip-gris… Haha!, säger jag nu. Söt liten gris-kelpie. Fjant gick också fint, inga felfria lopp men ett par i mål i alla fall.

På midsommardagens midsommar, direkt (och då menar jag direkt) efter tävlingarna hade vi också förmånen att besöka Tofta Beach Club, där Kristianssons son spelade. Det  är en ganska så annorlunda upplevelse, en kan tro att det är bratsen som hänger där men det är inte så enkelt. Det är mer som att de är de blivande bratsen, i sällskap med sina föräldrar, som får in läsk i ishinkar. Väldigt god stämning var det i alla fall, inför Matchen (Sverige – Tyskland) och allt, och snygg utsikt över beachen bakom scenen.

Direkt efter midsommarhelgen hade Sobelkustens kennel kennelträff och jag våldgästade vidare på deras kennelmästerskap (mycket häftiga shelties – ett tips för om någon letar kanske?) och kalas med helgrillat lamm på kvällen (jag var duktig, smakade faktiskt).

Efter Kristianssons våldgästade jag (fast jag fick inte kalla det så, då blev Helene nervös) familjen Dahlstedt-Wallskär i Sanda. Mycket civiliserat och trevligt, med många skratt! Därifrån drog jag direkt till Visby och ställde mig på ställplats för att se Sverige – Mexiko på O’learys Visby – väldigt, väldigt god stämning var det och väl värt ansträngningen att ta sig dit.

Därefter var det dags för Gotland runt.

Jag jobbade mig bokstavligen Gotland runt, längs kusterna. Började med att bränna nästan en hel dag vid Lummelundagrottan. Dels besökte jag såklart grottan men det fanns också ett par naturstigar på området – perfekt turism när en har hund! Men det som tog mig verklig tid var shopen i den gamla kvarnen intill. Inte för att jag shoppade så mycket men damen som har butiken hade en privat fossilsamling bakom disk som var otroligt intressant! Be henne visa den om du har vägarna förbi!

Efter Lummelunda åkte vi vidare norrut, med kortare och längre stopp, till Fårö där vi spenderade ett par dygn på de enorma raukfälten. Därifrån körde jag östra kusten nedåt, intressant att se vad jag uppfattade som ett lite mer genuint Gotland kanske, inte så mycket turism som på västra kusten. Läskigt när en kom på en avkrok med husvagnen bara. Alla vägar verkade sluta med en brant, eller kaj, rakt ned i havet.

Längst söderut på öjn finns ett annat typ av landskap – frodigare skulle jag nog säga även om denna sommar är väldigt torr. Här hamnade jag på en ängsvisning på en fantastisk sommaräng, full av bland annat orkidéer. Visningen slutade med att vi fick lära oss att slå äng med lie – en annorlunda upplevelse.

Gotland runt slutade norr om Visby, på Snäcks camping, där vi slog oss till ro inför Almedalsveckan.  Mycket trevligt alltihopa – lite synd bara att de hade tappat bort min cykelbokning, det tog en knapp timme att gå in till Visby.

Almedalsveckan är så mycket mer än politik. Det närmaste jag kommer på att jämföra med är Vattenfestivalen. Men temat för Almedalsveckan är såklart politik.

Personligen försökte jag verkligen att vara på semester och inte vara i Visby alltför många timmar per dag. Allt var ju inte hundanpassat heller så det var inte möjligt för mig att vara hela dagarna, kvällarna och nätterna i Visby, såklart. Ungefär så här såg min vecka ut:

Söndag – då det var min första gång på Almedalsveckan ägnade jag första dagen åt att ta in lite av stämningen, gå runt bland tälten, lyssna på invigningstalen och försöka förstå hur det hela fungerade.

Måndag – Måndagens tema för mig var mindfulness och skola – ett seminarium kombinerade också de två. Deltog i en yinyogaklass först av allt. Så skönt efter veckor i husvagn vill jag lova!

Tisdag – Ett seminarium inplanerat, Jägareförbundets Drevet går, alla partier inbjudna. Tyvärr kom inte V och det gjorde det lite ointressant då de och MP är de enda som vill att vi ska ha vilda djur kvar i skogen och jag hade gärna hört dem. Mest intressant med detta seminarium blev istället att några djurrättsaktivister som protesterade med plankat typ “Jakt = Mord” avvisades av polis. Väldigt intressant att de ansågs ordningsstörande då nazisterna senare under vecka inte ansågs vara det…
På eftermiddagen var det dags för Sverige – Schweiz. Inte världens roligaste match så jag var glad att jag hittade ett par Solna-kamrater att se den med.

Onsdag – Veckans bästa politiska tal stod Akademikerförbundet, Özz Nujen och SaraCleas för i evenemanget “Stå upp för Sverige”. Fantastiskt kul, skratt som fastnar i halsen, tårar en inte är säker på varför en gråter. Grymt. Och Nujen for president! Framåt eftermiddagen yogade jag igen och på väg ut ifrån yogan fick jag lite chips från RFSLs mingel som pågick i en angränsande lokal i studion. Strax efter att jag lämnade hade nazisterna kommit och ställt sig utanför lokalen för att skrämma mingeldeltagarna. Polisen?

Torsdag – På torsdagskvällen var det dags för “Stora Hållbarhetskvällen” en fest med tema att rädda Östersjötorsken och med gratis öl bryggt på avloppsvatten från Hammarbysjöstad. Det blev en sen och blöt kväll.

Fredag – Fredag är vilodag vet ni? Nä, men lördagen skulle definitivt inte bli det så jag valde att ägna mig åt långpromenader och agilityträning med hundarna denna dag. Och sovmorgon…

Lördag – På lördagens ordnade MP en utflykt till ett lantbruk som ställt om till turism och till Närsholmen. Lärorikt och trevligt! På kvällen ordnades fest på Leva Lador utanför Visby men festen inleddes såklart med fotbollen, som vi ju tyvärr förlorade men en jäkla bragd ändå och talen som följde var på temat “Vem hade kunnat tro…” inför stundande val. Bäst var kvällens DJ-battle, himla skoj!

Söndag – På den avslutande söndagen var det MPs dag. Isabella Lövin har varit min idol sedan jag läste “Tyst hav” och jag tycker att hon var grym i Almedalen också, så det så!

Nu har vi gått vidare till del 2 av sommarlovet – hundträning.

På återhörande.
/Mija

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s