Fjant-träning hösten 2017


Nyss hemkommen från en härlig sommarkvällsträning på klubben med jyckarna kände jag mig manad att för min egen skull, och kanske någon annans inspiration, teckna ned mina planer och tankar kring Fjants träning i höst. 

Under sommaren har jag fokuserat mycket på vad jag kallar för “uthållighet” i agility-träning och -tävling, vilket har gett fantastiska resultat! Jag är dock inte säker på att det är just uthållighet jag tränar, kanske handlar det mer om en attityd och att bygga relation. Eller så handlar det helt enkelt om energinivåer. Oavsett vilket – det har funkat! Och plötsligt, peppar-peppar, är vi liksom nästan jämt på samma bana, jag och Fjant, och vi båda får ut så mycket mer av träningen!

Så, ÄNTLIGEN, känns det som att vi kan fokusera på själva agilityn. Vad som ska vara fokus är ganska tydligt efter denna sammanställning av sommarens tävlande:

FjantFel

Helt nyligen har jag börjat stanna, lyfta bommen och ta om när han river på träning. Vi får se vad det ger för resultat. Det kan väl inte göra det värre i alla fall. Så småningom får jag införa detta även på tävling. Fjant har ganska bra grunder i hoppteknik men jag måste såklart jobba vidare på att få den att funka i hög fart på banor. Hoppning är alltså höstens agilityfokus.

Resultatmålet är först och främst att ta sista pinnen i Agility 1 men jag hoppas faktiskt på att vi är i klass 3 till nästa SM-kvalår. Och med den träningsmotivation vi bägge har nu borde det inte vara heeeelt omöjligt. Mer banträning är dock absolut nödvändig om det ska till.

Slutligen är det såklart läge att fortsätta jobba på att kunna lita på jycken lös, helt enkelt. Det är ju grunden för allt i hundägandet, känner jag, och då jag aldrig haft problem med det tidigare har jag haft svårt att ens acceptera hur hopplös situationen har varit. För att göra det hela lite sexigare gjorde jag en beteendeanalys kring vad jag skulle kunna jobba med i de situationer där saker ibland spricker för oss:

A: När det väl skitit sig i en situation har jag märkt att vi kan vinna mycket på att byta intryck. I vintras exempelvis sket det sig flera gånger på brukshundklubben och då tränade vi helt enkelt inte där i våras. De nya platserna gav nya intryck och det hjälpte.

B: Skvallerbeteenden vore bättre än vallhundsbeteenden i många sammanhang…

C: Att se till att ha varierade och superhäftiga belöningar. Jämt. Det är grundläggande men med Fjant också helt nödvändigt och jag får bara inte slarva med det.

Fjant är också anmäld på Fortsättningskurs 3 på Fria hundar i höst. Blir en riktig utmaning!

Önska oss lycka till! 😉

/Mija

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s