Högsäsong under härlig högsommar


IMG_6142Midnatt på Piteå BK i juli. 

Vi har haft en helt underbar högsäsong, jag och jyckarna, då vi kajkat runt landet i husvagnen efter den svenska agilitytävlingskalendern.

Vi smygstartarde lite redan före midsommar (som sedan spenderades på Fjants kennel, For the Win i Fjugesta) med hoppklass 2 på GMBK följt av samma klass inomhus i Kinnaredshallen. GMBK lät mig mycket generöst stå kvar med husvagnen över natten och jag minns än känslan av att vakna första dagen på husvagnssemestern och blicka ut över de enorma appellplanerna.

Första helgen i juli började husvagnssemestern på riktigt i och med SM i Östersund. Jag fick en husvagnsplats dikt intill Storsjön och odjuret lös med sin frånvaro. Vi slaggade kvar några dagar efter SM hos snälla Kerstin med familj i Östersund, sedan bar det av mot Kalix. Stannade på vägen på en vacker ställplats vid Älvsbyn på väg dit. Oerhört gulligt med en kommunal ställplats med trasmattor på utedassen.

Jag hann med en hel del turistande i dessa dagar, och ännu fler härliga promenader. Bäst var nog Kukkolaforsen, faktiskt magnifikt. I Kalix stod vi fint vid en övergiven förskola nära tävlingsplatsen. Lyxigt! Ännu lyxigare blev det i Piteå, där jag också dömde. Husvagnsplats med utsikt över appellplanerna!

Direkt (bokstavligen) efter Piteåtävlingarna var det tävlingsvecka i Fagersta. För min del var upplägget inte så opimalt (mina klasser lag dag 1, 3, 4 och 6) så jag fick verkligen en vecka i Fagersta. Vi stod med husvagnen hos min söta moster i Söderbärke. Den första vilodagen sov jag bort (då jag kört över natten mellan Piteå och Fagersta) men den andra försökte moster och jag sola och bada. Men moster tröttnade efter några minuter på grund av solbristen.

Högsäsongen avslutades med Fjant-tävlingar där vi utgick ifrån hans kennel i Fjugesta och åkte på agilityklass 1 i Lindesberg och i Kinnaredshallen samt hoppklass 2 i Lindesberg. Avslutningsvis åkte vi traditionsenligt på tävlingshelgen i Gagnef-Floda. På väg därifrån exploderade ett däck på husvagnen och jag hade inget reservhjul.

Resultaten då? Jodå,

Rasken har varit helt fantastisk! SM var såklart sommarens viktigaste tävling för honom. Vi hade en tuff första dag med veterinärbesiktning och i första kvalloppet fick vi ett missförstånd på ett av de sista hindren, som jag faktiskt tror beror lite på vår tuffa uppladdning. Inför andra individuella kvalloppet låg vi egentligen rätt så bra till men jag hade inte helt förstått kvalsystemet till finalen så jag trodde att det var vinna-eller-försvinna som gällde för oss i lopp nr 2 och valde en väg som jag faktiskt nästan visste att vi inte skulle sätta. I verkligheten kunde vi haft 10 fel och ändå kommit till final. Rasken skötte sig med andra ord väldigt bra. Great dog, shame about the handler. Igen.
Raskens lag var tyvärr ganska kört med en skadad hund men jag är jätteimpad av mina lagkamrater Malin och Helene (med unga vilda hundar) som gick i mål i bägge loppen! (Vi har aldrig tidigare fått resultat på bara tre hundar.) Det var ruggit bra gjort och Team Limex.se fick faktiskt en placering på SM med bara tre ekipage. Bäst när det gäller!

Rasken har också med god marginal kvalat till SM 2018.

Fjant däremot har inte tagit en enda pinne!!! Vilket faktiskt INTE speglar våra prestationer, i alla fall inte i agilityklass 1. Inte sedan i Timrå i maj hade vi haft problem med kontaktfält förrän vi kom till Kinnaredshallen förra veckan och de inte satt alls. Det är dock den enda tävlingen det varit problemet annars har det varit än det ena än det andra även om rivningar är överrepresenterat. Typresultatet har varit 5 fel. Tyvärr har det också varit vår högstanivå. Både i ett av de två agilityloppen  i Lindesberg och nu ett av dem i Gagnef-Floda var det “bara” det sista hindret han rev. Sista hindret har dock inte varit ett problem tidigare. Men två sådana på samma vecka känns ju lite mycket.

Hoppklass 2 har varit utvecklande men har faktiskt gått mycket sämre i år än föregående säsong. Trots att vi är bättre. Jag upplever helt enkelt att banorna, generellt har varit svårare och ganska nära klass 3 fast med fler raksträckor (vilket INTE är lätt med en XL-hund). Inte så att det gör mig något. Jag bara konstaterar att det för oss varit svårare banor i år än vi fick i fjol. Vi lär ju klara den variationen innan det är dags för trean oavsett.

Det som känns väldigt positivt med Fjant är dock viktigare än de uteblivna resultaten:

  1. Jag har tränat rätt så mycket uthållighet inför denna högsommar-säsong och det märktes tydligt att det gett resultat.
  2. Vi har fått till mycket bättre träningar och jag börjar förstå det där, som jag förstått, klassiska BC-problemet att hunden ibland är extremt hård men ganska ofta väldigt mjuk. För oss handlar det om att jag måste bryta igenom pannbenet på Fjant och sätta ribban. På agilitybanor handlar det ofta om starten och hinder 1-5 om man ska förenkla det hela.
  3. Fjant har verkligen blivit tävlingshund. Fortfarande är han en social typ som uppskattar mingel. Men nu är det mest bara trevligt. Han tar agility på allvar.

Det är väl helt enkelt så att vi fortfarande har en del problem men vi har äntligen börjat få till agilityn. Mycket tack vare att jag inte lyssnat så förbannat extremt mycket på alla andra utan gått på egen känsla av vad vi behöver för att lyckas. Det är inte det att jag brytt mig så hemskt mycket vad folk tycker men det är ju svårt att inte lyssna på andra när det man själv gör inte fungerar… nu känner jag dock att det gör det och den här tävlings-bootcampen har gett mig en nytändning för agilityträning som jag lär få anledning att återkomma till.

Apropå att riva sista hindret och så är det ju som den där berömde mannen sa att man ju mer man tränar desto mer tur har man.
/Mija, Rasken och Fjant

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s