Naturligt käk?


Agilitybiten goes matblogg!? Ja, det verkar inte bättre. Jag har helt enkelt ett behov av att kommentera alla kommentarer om “naturlig mat” för folk och fä som man läser om överallt nuförtiden.

Naturligt?
Först och främst – vad är egentligen naturligt? Vad menar man med argument som “det är naturligt” och “det är inte naturligt”? Ofta snackar man om hur det var typ på stenåldern. För att dra några paralleller så används termen naturligt ibland när man pratar om exempelvis preventivmedel (som alltså är onaturligt). Men om vi med vår livslängd skulle leva “naturligt” i andra avseenden skulle vi vara gravida i alla fall ett tjugotal gånger. Och bara ett fåtal av barnen skulle överleva. Så hur relevant är jämförelsen?
Vidare är det faktiskt jäkligt “onaturligt” att åldras. Hur många vilda djur tror du dör av ålder rätt och slätt?

Det här med D-vitamin?
När vi människor först befolkade de nordliga breddgrader där vi nu lever krävdes vissa anpassningar då vi inte längre kunde tillgodogöra oss tillräckligt med D-vitamin från solen. En sådan anpassning var att vi fick ljusare hy så att vi skulle kunna tillgodogöra oss mer av de ynka soltimmar som bjuds här. En annan anpassning kan nog antas vara en D-vitaminrik kost. Traditionell nordisk kost som fet fisk (exempelvis lax, strömming och makrill), ägg och kött innehåller en hel del D-vitamin. Även standardmjölk (inte bara den berikade) innehåller lite D-vitamin och det lär våra förfäder i bondesamhällen ha druckit i stora mängder. Och det skulle förvåna mig om inte redan jägar- samlartyperna åt en del kantareller. De lär ju varit svultna och kantareller är gott!

Om stärkelse
När vi människor gick från att vara jägare/samlare till att bli jordbrukare kunde jorden vi ärvde plötsligt föda så många fler! Visst var jägare/samlarna antagligen muskelberg utan dess like och deras kost var säkert inte direkt onyttig. Men den var anpassad till ett fasligt mycket mer aktivt liv än det vi lever idag. Och, den kosten klarade inte av att föda särskilt många människor. Det var jordbruket som gjorde att den mänskliga populationen kunde öka så enormt. Och nu finns inte längre möjligheten att föda alla människor på kött. 

Om klimatet
“Köttproduktionen” står idag för ca 20% av jordens utsläpp av växthusgaser och har en enorm klimatpåverkan. Vi MÅSTE alltså MINSKA på köttkonsumtionen i världen.

Om GMO
Ja, och så var det ju det här med genmodifierade organismer. Ur perspektivet att vi ska äta maten finns ingen som helst skillnad mellan att få fram en viss egenskap via genmodifiering än via traditionell avel. Nada. Ingen. Det är alltså inte farligt att käka GMO. Det finns anledning till försiktighet med en utveckling som går så fort, såklart. Det finns anledning att utvärdera det som framställs. Men, det finns ingen anledning att välja “naturligt” framavlade hemskheter som Belgian Blue eller de stackars-broiler-kycklingar som stora delen av den svenska befolkningen sätter i sig framför exempelvis näringsberikat ris.

Så….?
Jag vet inte, men min slutsats är att argument kring vad som känns “naturligt” är just känsloargument och inget annat. Själv är jag mer intresserad av vad som är etiskt, gott och hälsosamt. I den ordningen, typ. Och vad är då nyttig mat? Jo, metaanalyserna är fortfarande överens: Medelhavskost. Och det fick vi gott om på agility-VM i Italien nyligen och det är förbannat gott! Och hälsosamt utav helvete. Och inte helt oetiskt.

Smaklig måltid!
/Mija

ps. Hundar och stärkelse då?
Ja, alltså, små vargvalpar käkar hela kaniner, med skallben och allt. Det gör inte hundvalpar. En viss anpassning har bevisligen skett. Den anpassningen är genetisk. Hundar har helt enkelt, till skillnad från vargar, begåvats med förmågan att bryta ned stärkelse. Detta som ett steg av samevolutionen mellan hundar och människor får nog se som något helt naturligt i ordets alla bemärkelser! 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s