Därför är det fel att kalla mobbning för konflikt


Jag hade tänkt skriva världens bästa blogg om att det är fel att kalla mobbning för konflikt eftersom mobbning inte är en konflikt mellan två jämbördiga parter utan mellan en mer eller mindre definierad grupp (mobb) med större makt än offret.

Jag hade också tänkt skriv om att oavsett vad man har för intention med att försöka få någon utesluten ur föreningen, att slå vederbörande på käften eller “bara” glömma att bjuda vederbörande på after work eller agilityträning så är det som räknas hur man handlar.

Och så inser jag, att den bloggen redan är skriven. Hur bra som helst: Skilj på konflikt och mobbning

ETT CITAT, ANGÅENDE SÅ KALLAD “MEDLING”:
“Om man går in i en situation av trakasseri och kräver av den trakasserade parten att denne skall göra sådana eftergifter som nämndes i punkt två ovan [konkreta eftergifter…], så kan det också få till effekt att “medlaren” blir någon som deltar i trakasseriet, inte minst om förövaren svär sig fri från ansvar. Under skenet av att vilja förlikas (när förlikning inte är lösningen) kan den som utövar förtryck framstå som den hos vilket problemet inte ligger. Genom att hävda det som rättmäteligen är det korrekta, nämligen att få en upprättelse, så kan det för en “medlare” verka som om offret i själva verket är den besvärliga parten, som inte vill ta steg två enligt ovan.”

PRECIS! det där har jag varit ute för på Sthlmsavd. NEJ, jag vill inte försonas med några mobbare. Jag vill träna agility. Och uttrycka mina åsikter. Utan att bli trakasserad.

Det är så jävla skönt att andra redan varit igenom sådana här helveten och kan sätta ord på precis det man vill ha sagt. 🙂

/Mija

This entry was posted in Mobbning. Bookmark the permalink.

2 Responses to Därför är det fel att kalla mobbning för konflikt

  1. Klockrent: “Om man som tredje part behandlar trakasserier eller mobbning som vore de en enkel konflikt, så kommer man i själva verket att bli någon som deltar i trakasserierna, snarare än bidrar till deras lösning. Kyrkor, politiska partier och ideella organisationer, vars anseende är en förutsättning för deras verksamhet, blir ofta sämre än andra organisationer på att hantera mobbning och konflikt. Att rädda organisationens ära får aldrig gå före att ge upprättelse åt den som blivit utsatt.”

  2. Maria B says:

    Ja…Länken borde skickas till skolorna så att lärare och rektorer kanske kan förstå att man inte kan bete sig hur som helst. Lärare tillsammans med rektorer borde inte kunna peka ut vissa elever som mobbare när eleverna som “är mobbade av dom” inte har sagt något elr ens ser det som det. Dom som är mobbade borde inte behöva bli underättad om att dem blir mobbade.
    Dom är 5 tjejer som är kompisar men väljer att ibland dela upp sig på 3 och 2. En av dom skulle vara borta en dag från skolan, kommer tillbaka och får veta av lärarna att hon och en av dom andra tjejerna har pratat ihop sig att dom skulle vara borta samtidigt….Skolan håller verkligen på att gå åt HEL*VETE sorgligt nog…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s