Defensiva framförbyten


Att framförbyten alltid är att föredra i jämförelse med bakombyten om man vill handla offensivt är en sanning med modifikation. Offensiv handling handlar ju såklart om att ge hunden den bästa och snabbaste vägen runt banan och då är det viktigaste att ge hunden den vägen och låta den glänsa!

Om framförbytena görs så nära nästa hinder som möjligt (istället för på landningssidan) innebär de en ytterligare möjlighet till offensivitet i handlingen.

Men det gäller att framförbyta med förstånd. Så att man inte hamnar i situationen att man skapar kurvor i hundens väg i banan, antingen för att man framförbyter på fel ställe (där hunden kunde få en rak linje) eller för att man är i vägen för hunden. Så kallade defensiva framförbyten.

Om man ofta hamnar i situationen att man inte klarar av att framförbyta utan att hamna i vägen för hunden bör man överväga blindbyten. Blindbyten är inte hälften så krävande för handlern och de minskar risken för att hamna i vägen för hunden.

/Mija

This entry was posted in Agility. Bookmark the permalink.

5 Responses to Defensiva framförbyten

  1. Gudrun says:

    Wow. Verkligen ett sammanträffande som du skrev – jag hade INTE läst det här när jag skrev mitt inlägg i fundera igår kväll.

  2. Mia says:

    Kul att få svar på samma fråga från så helt olika håll!! =) Och tur (för både “blind-bytare” och “icke-blindbytare”) att det finns flera sätt att få till den offensiva handlingen på..

  3. Annica says:

    Må erkänna att jag faktiskt inte fattar varför fb närmast nästa hinder blir mer offensivt… Inbillar mig att många ofta får bättre linjer o mer fart framöver gnm att byta någonstans på mitten. Handlar det bara om pq? Förklara gärna 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s