Namninsamling för ett agilitysportförbund direkt under SKK


I helgen, i samband med SM, går startskottet för nedanstående namninsamling, av traditionell typ, det vill säga på papper. Vill du skriva på eller hjälpa till att samla in namn? Ta kontakt med mig imorgon fredag eller någon gång då det verkar passa (det vill säga när det INTE är large som kör eller ska köra på länge…) Tack för din medverkan! /Mija
————————————————————————————-

Till SKK/CS (Svenska kennelklubben, centralstyrelsen)

Namninsamling för ett agilitysportförbund direkt under SKK

Vill du att agilityn ska utvecklas till sin fulla potential? Vill du ha en agilityinstruktörs- och agilitylärarutbildning som är utformad för att gynna just agilitysportens utveckling? Vill du att de pengar som dras in via våra tävlingsavgifter ska gynna agilitysporten (direkt eller indirekt) och först när våra behov tillgodosetts användas för att täcka förluster för andra verksamheter som inte går runt? Vill du att alla agilityaktiva, oavsett om de är medlemmar i en SBK-klubb, en lokal kennelklubb, en hundungdomklubb eller en rasklubb ska ha samma möjlighet att påverka agilityns utveckling? Vill du att agilitybeslut ska fattas av dem som kan och andas agility?

Vi föreslår att huvudmannaskapet för agility ska flyttas från Svenska Brukshundklubben (SBK) till ett Agilitysportförbund, organiserat direkt under SKK. Att huvudmannaskapet flyttas innebär INTE att agilityverksamheten ska upphöra på landets brukshundklubbar. Huvudmannaskapet för agilityn har i sportens historia i Sverige flyttats flera gånger, från SHU (Sveriges Hundungdom) till SKK och sedan till SBK.

Problemet med nuvarande ordning, då SBK innehar huvudmannaskapet för agilitysporten bottnar i strukturella motsättningar. Agility är en allmän icke-avelsutvärderande hundsport. SBKs hjärta klappar i första hand för brukset (avelsutvärderande hundsport) och bruksraserna som man har avelsansvaret för. Eftersom alla medlemmar i SKK-organisationen är välkomna på agilitytävlingar bör agilitysporten administreras centralt och inte av en enskild specialklubb som dessutom är rasansvarig för ett antal bruksraser med egna avelsutvärderande provformer.

När SBK tog sig an huvudmannaskapet för agilityn (2007) var vi många som hoppades på att storleken och mångfalden, smörgåsbordet av hundsporter, skulle ge styrka. Så har det dock inte blivit. De strukturella motsättningarna har visat sig skapa stora problem då agilityn ständigt diskrimineras. Det verkar som att agilityn inte passar in i SBK-mallen och ska likriktas till varje pris, i de fall det är fullständigt omöjligt att agilityn bruksifieras lämnas det aktuella ärendet ofta därhän.

Eftersom agility är en allmän hundsport, där alla hundraser som har möjlighet är välkomna att delta, har det aldrig krävts medlemskap i arrangerande klubb för att få delta i tävlingar. Den enda huvudman som har försökt få igenom något sådant är dagens huvudman, SBK, vars förbundsstyrelse (FS) försökte få igenom krav på medlemskap i arrangerande klubb i de regler som skulle börja gälla den 1 januari 2007. Efter massiva protester från agilityaktiva inom hela SKK-organisationen, SBK-medlemmar från norr till söder och förbundsstyrelsens egna agilityexperter – centrala agilitysektorn – drog FS, motvilligt, tillbaka sitt förslag. Att FS ens föreslog något sådant är anmärkningsvärt.

I praktiken håller SBK agilityn som gisslan och använder oss som mjölkko till synes utan ambition att utveckla vår sport.

Ett agilitysportförbund direkt under SKK skulle ge oss färre oklarheter, större möjligheter att påverka vår egen sport och en möjlighet att känna tillhörighet till vårt förbund.

This entry was posted in Agility, Föreningsliv. Bookmark the permalink.

29 Responses to Namninsamling för ett agilitysportförbund direkt under SKK

 1. Fanny says:

  Bra initiativ! Jag hjälper naturligtvis till!

 2. humlespunk says:

  Halleluja och Amen till det!

 3. Johan says:

  Jag är inte tillräckligt insatt i det här för att känna till alla svängar och turer men anser också att Agility hör bättre hemma under SKK än SBK. Vad jag inte riktigt förstått och som kanske någon kan ange huvudskälet till är varför inte försöka få riksidrottsförbundet som huvudman på samma sätt som ridsport ligger under RF?

  • Mija says:

   Johan, det är egentligen lite av en annan fråga. Vi skulle kunna vara med i RF också, oavsett om vi ligger under SBK eller under SKK. Det som krävs för att vi ska kunna gå med i RF är att det motioneras om saken inom SBK. Det är vi många som försökt men de motionerna stoppas på olika nivåer innan de ens når beslutande instans (SBKs kongress). Lite mer om detta kan du läsa under min kategori “Föreningsliv” till höger.

 4. Jonas Erlandson says:

  Jag skriver under direkt! Bra jobbat Mija

 5. Maria & Co says:

  En till underskrift 🙂
  Hälsningar och lycka till i helgen

 6. Johanna Salomonsson says:

  Skriv mitt namn!!!!
  Johanna Salomonsson

 7. Jo says:

  Fixa en lista till mig så går jag runt med den under helgen, ska ju inte tävla, bara titta.

 8. Sofia Nyberg says:

  Jag kan gärna ta med en lista hem och samla underskrifter i mina trakter 🙂 Jag finns också på plats och tittar under helgen.

 9. Ewa says:

  Kommer ju inte på SM men vill skriva på – hur gör jag då? Keep up the good work!!!

 10. kennet says:

  starta en namninsamliong här:http://namninsamling.se/

  • Mija says:

   Tyvärr, det hjälper inte, Kennet. Det ska vara “riktiga” papper när man skickar till CS. Dessutom har de där internetinsamlingarna en förmåga att ta stopp vid typ 500. /Mija

 11. Lasse says:

  Bra jobbat! Hur gör vi som vill skriva på men inte är i Sthlm i helgen?
  Kanske kan sprida detta snabbare via en Facebook grupp?

  • Mija says:

   Jo, men problemet är att det ändå måste vara “riktiga” listor sedan. Jag har startat en facebook-grupp där länken till denna blogg finns. Om ni är flera kan jag mejla en lista som ni skriver ut och skickar till mig? /Mija

 12. Vad heter gruppen på FB?

 13. Kanonbra initiativ, Mija! Jag gissar att alla brukshundsklubbar som vill kan fortsätta att köra agility som vanligt. Det handlar väl om att besluten tas av agilitykunniga och pengarna ska komma agilityn tillgodo?
  Bara en fundering: Nog har väl SBK varit huvudman för agilityn mer än fyra år?

 14. Pingback: Jag hoppas det blir SM i Solna snart igen! | Agilitybiten

 15. Eva Persson says:

  Jag vill också skriva på
  Eva Persson
  Finspång BK

 16. Pingback: Vad händer med agilityförbundsfrågan? Vi skulle behöva en oberoende utredare. | Agilitybiten

 17. Pingback: Vi äro små kryddor på Kiviks jävla marknad vi, bzzzz, bzzz | Agilitybiten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s