Agilitylandslaget missgynnas ekonomiskt i Svenska BRUKSHUNDklubben


Om man räknar svensk bruks och IPO som en och samma sport så är “bruks”, lydnad och agility ungefär lika stora med avseende på antal individer som tävlar. Knappt 4000 människor tävlar bruks. 5000 människor tävlar lydnad respektive agility. Om vi räknar starter leder agilityn. Likaså om vi räknar “pengar in” till SBK. Rapporterna från kongressen i helgen visar på att alla grenar tappar. Utom agilityn. Vi fortsätter öka! Trots detta nämns inte agilityn i redovisningen av workshops kring SBK i framtiden!

Så här såg det ut när det skulle fördelas pengar till landslagen senast:

Bruks/IPO – 385 732 kr (varav IPO 64 692 kr)

Agility – 232 495 kr

Lydnad – 159 359 kr

(Lydnad och agility totalt – 391 854 kr)

Bruks/IPO står alltså för knappt en tredjedel av antalet människor som tävlar men dess landslag får hälften av pengarna!?! Det finns ingen logik i detta. Överlägset störst kostnader har agilitylandslaget. Tro mig.

Nu är det lätt att tro att det här har en logisk förklaring. Och visst ska vi väl vara solidariska. Visst, det tycker jag också. Lika villkor för alla! Pengar efter behov.

Men vänta här nu… IPO:t, som i och för sig är en häftig minoritet av brukset som jag varmt stödjer, får av någon anledning tre mästerskap bekostade!!! Hallå eller?!?

415 individer tävlar IPO och de får skicka sitt landslag på tre mästerskap.

I agility finns tre internationella FCI-mästerskap: nordiska mästerskapen (Nordisk kennel union), european open (FCI utser domare o s v) och VM (FCI). Vårt agilitylandslag skickas bara till två av dem – NM och VM. Det finns inte pengar till mer!?

Och… innan jag får en sådan kommentar. Agilityn behandlas så här i ALLA frågor inom SBK (SM, utbildning, tävling, you name it!). Så kom inte och säg att det är någon slags tillfällighet eller slump. Vi mjölkas på pengar, helt enkelt. SBK har ingen ambition att utveckla agilityn till vår fulla potential. Vi nämns inte ens när SBK pratade om framtiden på sin kongress. Och jag vet inte om där fanns någon röstberättigad agilityaktiv överhuvudtaget? Vilket är lite konstigt med tanke på att vi står för 1/3 av de tävlingsaktiva. Varför? Diskriminering. Det är vad det handlar om.

/Mija

This entry was posted in Agility, Föreningsliv. Bookmark the permalink.

4 Responses to Agilitylandslaget missgynnas ekonomiskt i Svenska BRUKSHUNDklubben

 1. Anna says:

  Bruks är i och för sig tre grenar, sök, spår och rapport, med tre olika landslag som ska representeras.

  Agility likaså har tre landslag (s, m, l) som ska skickas. Här kunde man disskuterat huruvida vi borde haft ytterligare tre (ett per storlek i lag och ett per storlek individuellt jag tycker iallafall det är skillnad på vad som prioriteras av hundens egenskaper. I lag Oerhört säker och snabb, Individuellt Oerhört snabb och hyfsat säker.)

  Lydnad däremot har väl bara ett lag men dessa är väl fler typ 8??

  Kan man översätta siffrorna till peng per deltagare på mästerskapen?

  Mvh Anna

 2. Mija says:

  Jo visst, det kan man.

  Saken är ju att det enda rimliga i agility vore ju att ta ut “olika” lag (ha olika uttagningar) för lag och individuellt till just VM då det är helt olika krav på hundarna. En del skulle nog bli samma ändå men man skulle få räkna på (3+3)*3 = 18 personer.

  Frågan är ju inte om brukset ska få skicka fulla lag utan varför vi inte får göra det?

  Lydnaden får ju faktiskt dessutom en hel del pengar för sin talang-grupp som är landslagsrelaterad. Så egentligen har de högre kostnader än detta. (Agilityn skulle också kunna ha en talanggrupp, om någon drog i det.)

  /Mija

 3. ss says:

  Gör som i Finland, grunda en egen organisation för agilityn. I Finland finns “Finlands agilityförbund” som huserar under “idrottsorganisationen” och Finska Kennelklubben

  http://www.agilityliitto.fi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s